Helena Zdráhalová • foto: red. • 9. dubna 2015

Před padesáti lety Allen Ginsberg, kdo to bude letos? Přijďte se podívat na Studentský Majáles

Pozor, pozor. Hledá se král, nebo královna. Studenti pražských univerzit vyhlašují výběrové řízení na svého vůdce. Kandidáti by spolu se svou družinou měli mít jasnou představu o tom, jak během ročního panování prospějí všemu studentstvu a společnosti vůbec. Vybrán bude ten, kdo vytvoří nejlepší volební program a na Prvního máje se během Studentského Majálesu v Karolinu nejúspěšněji vyrovná s nelehkými soutěžními úkoly.

Hrdliččin zval ku lásce hlas…  Na Studentském Majálesu v Karolinu sice rozkvetlou třešeň nenajdete, líbat se dá ale i pod místním rozkvetlým kaštanem, který už několik let skutečně obývá pár hrdliček.

Hrdliččin zval ku lásce hlas… Na Studentském Majálesu v Karolinu sice rozkvetlou třešeň nenajdete, líbat se dá ale i pod místním rozkvetlým kaštanem, který už několik let skutečně obývá pár hrdliček.

Tak nějak vypadá inzerát, jehož prostřednictvím vysokoškoláci hledají svého krále, nebo královnu. A protože letos uplyne právě padesát let, kdy si tehdejší studenti zvolili za svého krále legendárního beatnického básníka Allena Ginsberga, který v roce 1965 navštívil Československo, letošní vítěz musí prokázat skutečné mimořádné kvality.

Prezentovat je bude 1. května hned od rána. Všichni kandidáti se totiž se svou družinou musejí zúčastnit tradičního majálesového alegorického průvodu. Ten vyrazí v 10.30 hodin z pražské Kampy a směřovat bude nejprve na Karlovo náměstí, kde se zastaví, aby jeho účastníci složili hold právě Allenu Ginsbergovi. „Na Karlově náměstí budeme číst Ginsbergovu báseň King of May. Do organizace se zapojili také studenti amerikanistiky z Univerzity Karlovy, kteří účastníkům průvodu připomenou osobnost tohoto básníka a okolnosti jeho tehdejšího zvolení,“ podotkla organizátorka Studentského Majálesu a studentka Filozofické fakulty UK Sandra Feyglová.

Průvod pak bude pokračovat přes Staroměstské náměstí až do Celetné ulice do své cílové stanice – atria Karolina. Tam ve 13.00 hodin vypukne hlavní program celého Studentského Majálesu.

Na Studentském Majálesu se budou prezentovat i různé studentské spolky a iniciativy

Na Studentském Majálesu se budou prezentovat i různé studentské spolky a iniciativy

„Snažili jsme se o to, aby byl letos festival co nejpestřejší. Diváky čekají divadelní představení, filmová promítání, koncerty, soutěže a letos nově i politické debaty. Něco pro sebe si tam najde určitě každý, na pódiích se vystřídají různé žánry od cimbálovky až po hardcore,“ podotkla Sandra Feyglová a připomněla, že letos se bude hrát a promítat na třech místech – v atriu Karolina, na Ovocném trhu a ve Studentském klubu Celetná.

I když festival pořádají studenti vysokých škol, zvou na něj všechny obyvatele a návštěvníky Prahy bez ohledu na to, zda ještě studují, tato léta mají za sebou, anebo dokonce teprve před sebou. „Otevřenost je pro nás primární. Snažíme se být přístupní a otevření každému, zveme proto nejenom studenty. Oproti předchozím majálesům se letos snažíme vyjít vstříc i rodinám, otevřeme proto také dětský koutek,“ upozornila Sandra Feyglová.

Kromě uměleckých projevů budou studenti na festivalu představovat také svoje další aktivity. V jednotlivých stáncích, které budou letos kromě atria Karolina rozmístěny také na Ovocném trhu, se budou prezentovat studentské spolky i různé neziskové iniciativy.

Venkovní program poběží až do tradiční desáté zavírací hodiny, ve Studentském klubu Celetná si budou však návštěvníci moci užít dlouhou noc. Dýdžejové tam bude točit desky až do druhé hodiny ranní.

Organizátoři Studentského Majálesu nezahálejí a připravili rozmanitý kulturní program na celý duben. Podívat se na něj můžete ZDE.

Kdo by se chtěl zapojit do klání o korunu krále nebo královny Studentského Majálesu, ať se přihlásí na prostřednictvím e-mailu nebo na facebookových stránkách akce.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.