Tereza Bušová • foto: Daniel Pražák • 10. února 2017

Klicperův Zlý jelen řádil v prostorách Pedagogické fakulty

Studenti Pedagogické fakulty UK připravili v rámci divadelního semináře hru Zlý jelen z pera Václava Klimenta Klicpery. Vlastenský spolek kandidátů učitelství Budeč ji předvedl 9. února ve Velkém sále PedF.

Již Jan Amos Komenský prosazoval školu hrou, málokdo však ví, že měl ve skutečnosti na mysli hru divadelní. Stejného názoru je i řada vyučujících na Pedagogické fakultě UK. „Budoucímu učiteli divadelní výbava neuškodí, protože získá jistotu a zlepší se v mluvě a ve frázování,” vysvětluje režisérka PhDr. Věra Brožová, která vede divadelní spolek při katedře české literatury. Děj frašky se odehrává v prostředí obory pana hraběte okolo roku 1848. Na počátku hry dojde k zastřelení „zlého jelena,” po kterém následuje spletité vyšetřování. Vtipná a stále aktuální fraška končí všeobecným veselím a přípravou dvou svateb.

Představení bylo výstupem divadelního semináře, předmětu, který je vyučován na katedře české literatury. Divadelní tradice na této katedře existuje již řadu let, Vlastenský spolek kandidátů učitelství „Budeč“ založila doktorka Brožová v roce 2000 společně s PhDr. Milošem Sládkem. V témže roce se uskutečnila také první premiéra, kdy spolek nastudoval hru Mlynář a jeho dítě od Františka Raupacha. O rok později začal na stejné katedře zkoušet lidové hry během semináře také Mgr. Tomáš Havelka, Ph.D. V rámci spolku vytvořil druhou, nezávislou sekci. „Jmenují se Temus Lámus čili Te Deum Laudamus a hrají středověké a barokní hry. Hlavní rozdíl je ten, že si drží několik let stabilní soubor, ale já mám raději, když přicházejí noví lidé, kteří třeba nikdy nehráli,” uvedla Věra Brožová.

„Náš spolek se vždy soustředil na starší hry z 19. století, které sice zabodovaly v dějinách divadla, ale dnes jsou nehratelné a neznámé. Nicméně Klicperu zná téměř každý,” řekla Brožová před zahájením představení. Hru Zlý jelen hrají ochotnické soubory často, ovšem v oblíbenější úpravě Jiřího Frejky z roku 1942 s výrazně pozměněným textem. Účastníci semináře se rozhodli vrátit ke kořenům a předvést Klicperovu frašku bez dodatečných úprav.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.