Helena Zdráhalová • foto: Nakladatelství Karolinum; red. • 11. května 2017

O dvacet procent levněji. Na Světě knih zajděte do stánku Nakladatelství Karolinum

Už po třiadvacáté se v Praze na veletrhu Svět knihy setkají nakladatelé, spisovatelé, čtenáři a milovníci literatury. Od 11. do 14. května na Výstavišti v Holešovicích otevře svůj stánek i univerzitní Nakladatelství Karolinum. Pro zájemce připravilo řadu akcí od debaty o pražské architektuře po přednášku neuropatologa Františka Koukolíka. Navíc představí několik nových publikací, které vyšly těsně před veletrhem. Ty i ostatní knihy budou k zakoupení s mimořádnou dvacetiprocentní slevou. Některé z nich si zájemci budou moci nechat rovnou i podepsat od jejich autorů.

Návštěvníci veletrhu si budou moci odnést knihy i s autogramem

Návštěvníci veletrhu si budou moci odnést knihy i s autogramem

Hlavní téma letošního ročníku zní Genius loci v literatuře / M(ě/í)sto v hlavní roli. V tomto duchu si připravilo program i univerzitní nakladatelství, které návštěvníky festivalu zve na debatu s autory edice Praha a významnými odborníky na architekturu a umění. V pátek od 17 hodin v Lapidáriu, kam se letos veletrh nově rozšířil z Průmyslového paláce, vystoupí historik umění a prorektor UK Jan Royt, historička umění Eliška Fučíková a zahradní architektka Božena Pacáková-Hošťálková. Po debatě se bude ve stánku Nakladatelství Karolinum konat autogramiáda jejich knih.

V pátek od 15 hodin bude ve stánku nakladatelství rozdávat podpisy také Lenka Krátká, autorka publikace Domovský přístav Praha: Československá námořní plavba v letech 1948 až 1989. O hodinu později se uskuteční autogramiáda historika Františka Šmahela, který návštěvníky seznámí se svou publikací Nahlédnutní do středověku: Mluva písma a četba obrazů.

Sobota bude patřit všem, které zajímají tajemství lidského mozku a evoluční souvislosti ovlivňující lidskou existenci. Od 13 hodin o tom pohovoří František Koukolík, který zároveň představí druhé vydání knihy Před úsvitem, po ránu: Eseje o dětech a rodičích. Přednáška se uskuteční v Literárním sále v Průmyslovém paláci. Po jejím skončení bude následovat ve stánku nakladatelství autorova autogramiáda.

Během Světa knihy uvede Nakladatelství Karolinum velký projekt, na kterém spolupracovalo s Městskou knihovnou v Praze. Společnými silami digitalizovaly básnické dílo Karla Šiktance. Jeho tvorbu proto od nynějška lze volně stáhnout z internetových stránek knihovny.

Na veletrhu budou mít svůj stánek také Fakulta humanitních studií UK a Filozofická fakulta UK, kde si čtenáři mohou prohlédnout a zakoupit řadu humanitně orientovaných publikací. Také FHS UK připravila několik autogramiád. Etnoložka Blanka Soukupová, která se věnuje výzkumu středoevropských měst, spolu s kolegy představí v pátek od 15 hodin knihy Mýty a „realita“ středoevropských metropolí při utváření národních a nadnárodních identit a Lidé a města ve velkých válkách: Pohled etnologa (antropologa). O hodinu později bude o své publikaci Milan „Plukovník“ Kubes: Život jednoho exulanta v soukolí dějin hovořit Miroslava Havelková.

Během veletrhu se budou moci lidé setkat i s dalšími spisovateli, vědci a překladateli spjatými s Univerzitou Karlovou. Úspěšný mladý spisovatel a doktorand na FF UK Marek Šindelka představí svůj nový román Únava materiálu, za který před měsícem získal cenu Magnesia Litera za beletrii roku. A podepisovat své překlady slavného dramatika bude shakespearolog Martin Hilský.

Novinky Nakladatelství Karolinum



Přírůstek edice Praha od Elišky Fučíkové Praha renesanční načrtává obraz hlavního města z doby, kdy jednotlivé pražské části začaly měnit svůj středověký ráz v renesanční a výraznou proměnou prošel rovněž areál Pražského hradu, jejž okrášlila míčovna a letohrádek pro královnu Annu.




Anglický překlad publikace Jiřího Kuthana a Jana Royta St. Vitus Cathedral at Prague Castle se věnuje jednomu ze symbolů české státnosti.




První publikace edice Vizuální kultura, Teorie obrazu W. J. T. Mitchella, je souborem esejí, které se věnují jednotlivým aspektům vztahu textu a obrazu a propagují vizuální gramotnost. Mitchell dospívá k závěru, že obrazům, jež nás obklopují, se sice nemůžeme bránit, ale můžeme jim lépe rozumět.













Novou filozofickou edici – Myšlení současnosti – představují hned dvě monografie: Urbánní situace Oliviera Mongina a Poznávání života Georgese Canguilhema.





Publikace Františka Šmahela Nahlédnutí do středověku: Mluva písma a četba obrazů přináší poznání, že mnohé bylo jinak, než by se zdálo. Už středověk například znal komiksové bubliny v podobě tzv. mluvících pásek. Jiné nápisy nebylo možné bez pomoci znalce přečíst. K čemu tedy byly?




Druhé vydání knihy Františka Koukolíka Před úsvitem, po ránu zahrnuje deset esejí o vývoji lidského mozku před narozením, v kojeneckém, batolecím, předškolním a školním věku včetně dospívání. Všechny kapitoly jsou informačně prohloubené, zvláštní prostor je věnován inteligenci, vývoji jáství vztahu mezi jedincem a skupinou.




Přírůstek edice Limes Fiktivní a imaginární Wolfganga Isera je klasickým dílem známého kostnického profesora anglistiky a literární vědy. Ukazuje v historické i systematické perspektivě dvě klíčové kategorie zakládající literaturu.



Antologie Svatováclavské bible si klade za cíl rozšířit a prohloubit známost této barokní bible mezi zájemci mimo úzký kruh odborníků. Jako klíč k výběru a uspořádání textů byla zvolena liturgie, protože právě předčítání předepsaných perikop v rámci bohoslužby představovalo způsob, jímž se věřící seznamovali s textem Písma.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.