Jak pomoci Africe? Třeba koupí coolichu

26. října 2011

26. 10. 2011, autor: Lucie Kettnerová, fotografie: Kedjom-Keku, rubrika: Téma

S Martinem Mikešem, studentem ekologie PřF UK, jsme si pro i-Forum povídali před více než rokem, kdy měl za sebou první aktivity na podporu výstavby školy v africkém Kamerunu. Nyní už je mnohem zkušenější, a tak se spolu s přáteli rozhodl uspořádat charitativní koncert nazvaný Coolich pro Afriku, kterého se zúčastní v roli modelek a modelů i řada známých hereckých osobností.

Koncert Coolich pro Afriku nese označení benefiční. Ke komu pomoc směřujete?

Veškerý výtěžek z benefičního večera půjde opět na stavbu školy v severozápadním Kamerunu. Právě to je v současnosti hlavním cílem našeho sdružení. Škola bude sloužit komunitě horských pastevců, z nichž většina nikdy žádné školní vzdělání nedostala. A tak se na naši školu těší nejen děti, ale i řada dospělých. Podporu našim plánům už vyjádřily i lokální elity, jak takzvaná Rada Kedjom-Keku, tak fón, který je nejvyšším vládcem oblasti.

Jak je to s kulichy, které bude možné si na koncertě zakoupit? Kdo je vyrobil, kolik jich bude k dispozici a kolik budou stát?

Coolichy vyrobily Týna Soroková a Petra Kroužková. Jsou to ručně háčkované a pletené kulichy a já věřím jejich autorkám, které říkají, že je dělají přinejmenším se stejnou láskou, jako je dříve pletly babičky celému příbuzenstvu. Bambule se připíná na knoflík a každý coolich má hned dvě, takže je můžete střídat podle nálady. Pro benefiční večer jsme získali tři desítky kulichů, budou stát do tisíce korun.

Klára Issová přemluvila ke spolupráci své kolegy


Co ještě si budou moci návštěvníci akce na podporu Afriky zakoupit?

Nachystali jsme náušnice s africkými motivy, máme připravené i panáčky voodoo, kamerunské pexeso nebo třeba tři desítky fotografií, které byly pořízeny přímo v Kedjom-Keku. Takže budete moci mít doma i kousek skutečného Kamerunu.

Jak se vám podařilo navázat spolupráci s osobnostmi, které během večera předvedou kulichy na přehlídkovém molu?

Klára Issová se jako modelka objevila už na přehlídce africko-české módy v pražské zoo letos v květnu. Překvapilo mě, že nás poté sama oslovila a ptala se, jak by mohla našemu projektu pomáhat i dál. Jsme jí za to hodně vděční. Klára Issová také pomohla, jak se říká, zlanařit své kolegy Jakuba Žáčka, Janu Plodkovou a Marka Daniela. S herci a kulichy už jsme nafotili kolekci propagačních fotek, které si můžete prohlédnout na našem webu www.kedjom-keku.com.

Jak sbírka od našeho minulého rozhovoru pokročila? Kolik peněz se vám podařilo vybrat a už se začalo se stavbou školy?

Mluvili jsme spolu před rokem, to jsme akorát měli po první přehlídce africko-české módy. V květnu se konala další, která nám vynesla zhruba dvacet tisíc korun. Spolu s tím, jak se postupně daří dostávat jméno našeho sdružení do povědomí veřejnosti, se začínají scházet i dary od soukromých osob. Aktuální čísla si můžete kdykoli prohlédnout na transparentním účtu našeho sdružení, kam vede odkaz z našich stránek, a když budete chtít, můžete zůstatek účtu libovolně navýšit. Hodně si také slibujeme právě od koncertu Coolich pro Afriku. A rodí se i zajímavá spolupráce, o které se zatím nebudu příliš rozpovídávat, abych nebyl za kecálka, kdyby se snad měla zadrhnout. Pokud jde o stavbu, architekt Jindřich Ráftl připravil návrh školní budovy a v polovině ledna odlétáme do Kamerunu, abychom začali stavět.

Více informací o benefičním koncertu naleznete na Facebooku.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.