Lucie Kettnerová • foto: archiv P. J. Juračky • 21. března 2016

Co mají společného doktorand UK Petr Jan Juračka a spisovatel Paulo Coelho?

Minulý týden přiletěl do Prahy jeden z nejprodávanějších autorů světa Paulo Coelho, aby tu oslavil milion prodaných výtisků svých knih v češtině a současně svátek svatého Josefa, který si každoročně připomíná na jiném místě světa. S Prahou ho však pojí ještě něco – fotografii Bajkalu na obálku jeho románu Alef vytvořil Mgr. Petr Jan Juračka, doktorand na katedře ekologie PřF UK. Redakce iFora přispěla k tomu, aby se oba autoři v Praze setkali.

Redakce iFora přispěla k tomu, aby se oba autoři v Praze setkali

Redakce iFora přispěla k tomu, aby se oba autoři v Praze setkali

Jak došlo k tomu, že se vaše fotka ocitla na obálce knihy?

Je to jednoduché. Poměrně hodně se snažím dávat své fotografie na web. V šuplíku (tedy na hard disku) je nikdo nikdy nenajde. Ale na webu už ano a přesně tak tomu bylo i v tomto případě. Na jednom fotografickém serveru moji fotku pod heslem Bajkal našla editorka Paula Coelha a zaujala ji natolik, že ji autorovi ukázala, coby potenciální titulku. A on byl nadšený...

Kde fotka vznikla a při jaké příležitosti?

Inkriminovaný snímek je z Bajkalu, kam jsme se vydali na studentskou expedici v roce 2010. Chytil jsem tam nějakou neznámou infekci, a tak zatímco se moji kumpáni oddávali sauně, já si jen tak cvakal na břehu s horečkami. A tak vznikla tato fotka.

Na Bajkalu vzniklo i mnoho dalších zajímavých snímků

Na Bajkalu vzniklo i mnoho dalších zajímavých snímků
Zaznamenala ještě nějaká vaše fotka podobný úspěch?

Myslím, že ano. Fotka na billboardech narozeného gorilího mláděte Kiburiho v Zoo Praha byla vyhodnocena jako nejlepší outdoorová reklama, a to v konkurenci velkých značek, jako jsou automobilky či výrobci cigaret. Za fotky motýlích křídel jsem pak získal zlatou medaili International Photography Awards, to je něco jako Oskar pro herce. Ale samozřejmě titulka Pabla je prostě uchopitelnější i širokou veřejností.

Četl jste něco od Coelha, případně máte některou knihu oblíbenou?

Tak a teď budu za barbara. Od střední školy jsem totiž nečetl žádnou krásnou literaturu! Ano, je to špatně. Ano, chybí mi to. Ale musím teď číst tolik odborné literatury, že svůj volný čas věnuji raději sportu anebo dětem než dalšímu čtení. Vynahradím si to, jednou!

Přišlo vám od spisovatele osobní poděkování?

Přišlo mi pár výtisků, které jsem až na jeden rozdal. Ale to osobní věnování se nakonec dostavilo, a to minulý pátek. (na tiskové konferenci Paula Coelha, poznám. red.) Nejen že mi Paulo knihu podepsal, ale ještě zdvořile poděkoval. A měl hroznou radost, že jsem za ním přišel.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.