Kamila Kohoutová • foto: Vladimír Šigut • 19. ledna 2018

Sen se stal skutečností. Fakulta sociálních věd představila nové insignie

Po dvaceti pěti letech od svého založení má Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy své vlastní insignie. Studenti skládající své imatrikulační a absolventské sliby museli až doposud přísahat na žezlo vypůjčené od Filozofické fakulty.

Slavnostním momentem provedl přítomné absolvent FSV UK a vyučující katedry žurnalistiky Václav Moravec, který sám patří mezi iniciátory sbírky Přísahejme na vlastní. Sbírka byla spuštěna na jaře roku 2017 na crowdfundingovém portálu Hithit a umožnila dovést do úspěšného konce projekt vzniku insignií, který před více než dvaceti lety ohlásil tehdejší děkan fakulty profesor Miloslav Petrusek.

Žezlo sestává ze zeměkoule, která je umístěna na konečcích prstů lidské ruky. Každý z prstů přitom symbolizuje jeden z pěti oborů Fakulty sociálních věd. „Když jsem si dělal návrhy konceptu lidské dlaně držící zeměkouli, pořád mi vycházelo, že by nad prsty ještě něco mělo být. Srdce, které jsem chtěl původně nahoru umístit, jsem ale posunul níže, člověk se tak do něj může doslova obout. Může do něj vplést ruku,“ vysvětlil přítomným autor žezla, akademický sochař Otmar Oliva. „Uvnitř srdce je vyryt podpis Miloslava Petruska, umístili jsme jej tam z vděčnosti, kterou k němu cítí všichni jeho žáci,“ uzavřel popis nové insignie umělec.

Před plnou Velkou aulou Karolina promluvil také současný děkan Fakulty sociálních věd Jakub Končelík. „Je nám dnes velkou ctí představit nové fakultní žezlo. Proč tolik cavyků? Nese s sebou totiž velikou symbolickou hodnotu, patří mezi odznaky důstojenství, které provázejí ceremoniální tradice evropských univerzit odedávna. Na univerzitě užíváme dva typy insignií, jednak insignie pro ustrojení pedagogů, což jsou taláry a medaile akademických hodnostářů, zavěšené na katénách, řetězech důstojenství. Dále pak centrální insignii, fakultní sceptrum neboli žezlo. Každá z fakult Univerzity Karlovy má žezlo své, výjimkou byla jen naše Fakulta sociálních věd, která při promočním aktu užívala žezlo Filozofické fakulty. Tak tomu bylo až dodnes. Ale dnes naše fakulta svého odznaku důstojenství nabude. Proto tato slavnost, proto všechny ty cavyky,“ uzavřel.

Výstava nových insignií FSV UK

Od pátku 19. ledna do úterý 20. února je v Křížové chodbě Karolina otevřena výstava insignií FSV UK, na níž si návštěvníci mohou nové žezlo a nový talár prohlédnout. Součástí výstavy jsou také fotografie dokumentující tvorbu žezla. Talár pro FSV UK navrhla a ušila Alena Zvolánková, absolventka katedry oděvnictví Univerzity v Liberci a absolventka FHS UK. Její taláry již oblékají pedelové rektora UK a dalších fakult Univerzity Karlovy. Talár pro FSV UK je výjimečný tím, že se nejedná o repliku, ale o zcela unikátní návrh, který vznikal ve spolupráci s členy fakulty a tvůrcem žezla Otmarem Olivou. Celý proces vzniku fakultních insignií shrnuje také nová kniha Přísahejme na vlastní.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.