FF UK • foto: FF UK • 21. srpna 2018

Univerzita nanečisto: středoškoláci si mohou vyzkoušet studium na Filozofické fakultě UK na kurzu nebo na stáži

Filozofická fakulta UK připravila pro studenty středních škol třídenní kurz a možnost účastnost se stáže na vybraném ústavu. Zájemci o studium si tak vyzkouší, jak může vypadat jejich budoucí studium.

Již sedmým rokem na Filozofické fakultě UK proběhnou dva projekty určené středoškolákům – vzdělávací kurz Léto s FF UK a odborné stáže 24 hodin s FF UK. Fakulta oba programy připravila na míru mladým lidem, kteří přemýšlí o studiu humanitních věd a před nástupem na vysokou školu chtějí zjistit, jaký obor pro ně bude ten pravý. Jde o unikátní příležitost seznámit se nejen s obory a vyučujícími, ale také s tím, jak funguje samotné akademické prostředí a co to vlastně obnáší být vysokoškolákem.

Léto s FF UK

Láká vás studium na pražské fildě? V tom případě je naše Léto s FF UK přesně to, co potřebujete. Od 28. do 30. srpna budete mít možnost v Kampusu Hybernská zažít maratón přednášek, poznat možné budoucí spolužáky a prozkoumat nejeden exotický svět. Za tři dny se uchazeči seznámí s odlišnými kulturami a národy zemí Evropy, Asie a Ameriky.

S předními odborníky se zaměří na to, jak se mexická kultura proměňovala v čase a jak například dnes funguje záhadný kult Santa Muerte. Ponoří se do problematiky války v Jugoslávii a budou hledat příčiny, které za konflikty 90. let stály. S Ústavem pro archeologii prozkoumají tajemství Věstonické venuše a lovu mamutů a s Ústavem jižní a centrální Asie se podívají do rozmanité Indonésie. Nakonec se studenti zamyslí i nad tím, jak vypadá moderní Čína a co vedlo k tomu, že se stala velmocí dneška.

Už jste se chytili a nemůžete se pustit? Tak se nezapomeňte co nejdříve přihlásit, zbývá posledních pár míst. Kurzovné je 700 Kč a začíná se poslední srpnové úterý.

24 hodin s FF UK

Pro ty, kteří to se studiem na Filozofické fakultě UK myslí opravdu vážně a už vědí, jaký obor chtějí studovat, je připravena výzva v podobě stáže. Zájemci ze středních škol, vybraní na základě motivačního dopisu, se budou moci vžít do role vysokoškoláka a poznat chod univerzity jako pravý insider.

Středoškoláci dostanou možnost absolvovat stáž v rozmezí 15. 10. 2018 – 4. 1. 2019. Za tu dobu si podle svých časových možností rozloží čtyřiadvacet hodin, které stráví s odborníky a vysokoškolskými studenty ústavu, ve kterém o stáž zažádají.

Vyberete si přednášky v Ústavu jazyků a komunikace neslyšících, či odbornou exkurzi s Ústavem archeologie? Jak je libo. To nejtěžší, co vás čeká, je se rozhodnutí, jaký ústav či katedru chcete poznat: letos se do projektu zapojilo osmnáct z téměř padesátky součástí fakulty.

Navštívit můžete Katedru filmových studií, Ústav jihoslovanských a balkanistických studií či Ústav filosofie a religionistiky. Pod záštitou ústavu se pak zúčastníte přednášek, seminářů, konferencí, exkurzí na venkovní pracoviště nebo budete moci se svým školitelem konzultovat váš samostatný projekt. Stačí se pouze domluvit s vyučujícím, u kterého stáž budete mít. Všechny stáže jsou bezplatné a přihlášky můžete posílat do 14. září.

Obě akce jsou vhodné pro studenty, kteří o studiu humanitních věd zatím přemýšlí, i pro ty, kteří se pro obor již rozhodli a chtějí se v dané oblasti zdokonalovat. Kurz i stáže mají středoškolákům včas ukázat, jakým směrem se vydat ještě předtím, než budou podávat přihlášku na vysokou školu. Uchazeči nemusí splňovat žádné zvláštní požadavky, podmínkou je pouze zájem o studium a touha vzdělávat se nad rámec běžné výuky.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.