Jiří Zima • foto: René Volfík • 6. listopadu 2017

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy má nový znak!

Naše fakulta léta používala jako svůj znak pečeť Univerzity Karlovy v okruží s latinským názvem Facultas rerum naturalium. Byli jsme na něj zvyklí, z více důvodů jsme jej však již nemohli dále používat.  

Před několika lety jsme učinili první pokus o vlastní logo: mělo formu čtyř barevných, vzájemně propojených trojúhelníků. Za jejich symbolikou sice byla silná myšlenka, ale znak neměl kruhový tvar, a nebyl proto v souladu s jednotným vizuálním stylem Univerzity Karlovy. Naše fakulta pod vedením mého předchůdce, děkana prof. Bohuslava Gaše, přišla s výzvou k podávání nových návrhů. Rozhodli jsme se pro formu soutěže a následnou celofakultní diskuzi zakončenou hlasováním o vybraných návrzích.

Možná překvapivým, ale naprosto jasným vítězem se stal jednoduchý strom vyrůstající z knihy. Jistě to nebyl výběr jednomyslný, ale jako velkou naději pro životaschopnost znaku do budoucna vidím skutečnost, že po jeho schválení se neobjevily prakticky žádné odsuzující reakce. Nový fakultní znak byl letos před prázdninami schválen akademickým senátem Přírodovědecké fakulty UK a k jeho postupnému zavádění dochází od počátku akademického roku 2017/2018 pod dohledem proděkana prof. Jakuba Langhammera. Sám se musím přiznat, že logo se mi líbí stále více a jeho soutisk se znakem Univerzity Karlovy rovněž. O úspěchu nebo neúspěchu nového emblému rozhodne čas a naše ochota či neochota jej používat. Jednu z jeho podob si můžete prohlédnout níže. Tak mu držme palce.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.